Neem een lege wasmand en verzamel daarin alle potjes, flesjes en bakjes.

Trek een paar schoonmaakhandschoenen aan, neem een microvezeldoek en drenk deze in schoonmaakazijn. Maak het sanitair en de tegels hiermee vochtig. Laat dit ca. 10 minuten indrogen. Zorg powerpadvoor voldoende ventilatie, zet ramen en deuren open. Pak de kranen in met toiletpapier en maak dit dan kletsnat met schoonmaakazijn. Laat dit ca. 30 minuten zitten. Neem een powerpad en maak deze nat onder de kraan. Knijp het licht uit en reinig het sanitair, de kranen en de tegels met ronddraaiende bewegingen. Vergeelde voegen maak je weer stralend wit met onverdunde chloor en een oude tandenborstel. Laat dit ca. 30 minuten inwerken. Spoel met schoon water na. Droog tenslotte alles met een microvezel droogdoek. Maak alle potjes, flesjes e.d. schoon en zet terug wat je regelmatig gebruikt. De rest ergens in een kast bewaren of weggooien.

Mocht het resultaat nog niet naar wens zijn (dit zou kunnen bij achterstallig onderhoud) neem dan schoonmaakpasta en een sponsje. Maak het sponsje vochtig en wrijf een keer door de schoonmaakpasta. Reinig het oppervlak met kleine ronddraaiende bewegingen en spoel het na met schoon water. Droog het tenslotte met een goede microvezel droogdoek.

Schimmelvorming ontstaat als de ventilatie niet goed is, waardoor alles te lang vochtig blijft. Om dit te voorkomen kun je het beste alles droog maken na het nemen van een bad of douche. Zorg dat er altijd voldoende luchttoevoer is d.m.v. een openstaand bovenraampje of dauerluftung (luchtrooster in het raam) en ook een goede luchtafvoer. Een luchtrooster met een pijpje door het dak is niet voldoende. Hiervoor is een mechanisch werkende afvoer een must.