Maak gietijzeren gaspitten en pannendragers nooit schoon in de vaatwasser. Ook gietijzeren pannen kunnen hier niet tegen.

gaspitten-schoonmaken_1Je gaspitten schuren met schuursponsjes is een hels karwij en je pitten worden er wel (op een lastige manier) schoner maar niet beter van. Dit kan op een makkelijkere manier.

  1. Vul ’s avonds, na het avondeten een afsluitbare plastic zak met de gaspitten, branderdeksels en eventueel pannendragers.
  2. Giet twee kopjes ammoniak in de zak.
  3. Zorg dat de zak goed is afgesloten (zie afbeelding).
  4. Laat het de hele nacht staan.
  5. Maak de volgende ochtend alles makkelijk schoon met een Powerpad. Maak het sponsje nat met alleen water en knijp het uit. Maak schoon met lichte druk.
  6. Heb je lang achterstallig onderhoud, herhaal dan bovenstaande handelingen.

Het is niet de vloeibare ammoniak die het werk doet. De damp van de ammoniak maakt het ingebrande vet los.

GAS OP GLAS
Ik kook zelf met ‘gas op glas’. Het bevalt me goed maar het onderhoud is wat lastiger. Een volgend fornuis zal daarom zeker een andere worden.

Ik hoor regelmatig mensen die het glas niet streeploos krijgen. Dit komt doordat er na het schoonmaken een klein beetje vettigheid achterblijft rondom de pitten en tussen de rubbertjes van de gasknoppen. Telkens als je het glas na het schoonmaken gaat drogen neem je dat ‘haast onzichtbare’ beetje vet mee onder je doek en smeer je het weer uit op het blinkende glas.

Het is zaak dat je één keer per week alles grondig schoonmaakt. Dan is het onderhoud de rest van week makkelijk.

Ik zal jullie vertellen hoe ik het glas na iedere kookbeurt streeploos krijg.

SCHOONMAKEN
Nadat ik af en toe het glas schoonmaak met Clean & Polish schoonmaakpasta (gaat zeer snel) met een behoorlijk vochtig sponsje en een likje pasta, maak ik het dagelijks, na de avondmaaltijd, schoon met een warm afwassopje (Dreft is echt beter dan andere merken) en een superdoek (hoogpolige doek). Ik zorg dat ik het vet rond de pitten goed meeneem. Ik haal ook de gasknoppen los. Dat lijkt veel werk maar als je het gewend bent valt het mee. Ik draai het doekje af en toe om, zo heb ik telkens een schoon stuk doek.

DROGEN
Ik droog na met de Delphino Droogdoek (zit in de Delphino schoonmaakset). Ik vind deze zelf het prettigst maar het kan natuurlijk ook met een andere goede droogdoek. Ik gebruik de Delphino droogdoek ook als keukenhanddoek, zo heb ik hem altijd bij de hand ☺️.

BETSY SUPERIEUR MICROVEZELDOEK
Ik hoor veel mensen die, nadat ze hebben schoongemaakt, het glas nog eens met een Betsy Superieur klamvochtig (alleen water) napoetsen. Deze mensen kennen bovengenoemde methode niet. Het schijnt goed te gaan maar ik doe het toch liever op mijn manier ?.