Een gietijzeren pan wordt geprezen om zijn anti-aanbakkwaliteit, zijn verdraagzaamheid van hoge temperaturen en zijn duurzaamheid.

Het is echter wel noodzakelijk om de pan met zorg te onderhouden. Erg belangrijk is dat je een gietijzeren pan nooit in een afwasmachine afwast. Het beste kun je de pan afwassen met alleen heet water en een afwasborstel. Zijn er dan nog vlekken dan kun je het beste baking soda (zuiveringszout) gebruiken om het te reinigen. Dit is te koop in vrijwel iedere supermarkt in het schap bij de bakproducten. Maak de pan goed droog. Als er ook maar een klein beetje vocht achterblijft gaat de pan al roesten. Als de pan gewassen is, laat deze dan enkele minuten op een laag vuurtje nadrogen. Vet de pan dan in met een dun laagje olie. Zo kun je heel plezier hebben van je gietijzeren pannen. Een authetieke ijzeren wok kun je zo ook behandelen.

tandenborstel-reinigenMocht er roest in je pan aanwezig zijn, maak het dan schoon met een papje van baking soda en een klein beetje water. Gebruik hiervoor een zacht pannensponsje. Is de roestaanslag dan nog niet weg probeer dan zout met een schuurbolletje. Als er zoveel roetsaanslag op je pan zit kun je er toch niets meer aan verprutsen. Laat de pan ook dan weer drogen op een vuurtje en vet het in met olie.