Wil je slijtage van je wasmachine beperken en wil je een hygiënische en fris ruikende was, dan kun je het beste de volgende zaken in acht nemen.

“Op voorhand wil ik graag adviseren om zo min mogelijk wasmiddel te gebruiken. Buiten de besparing op de vaak dure zeep gaat ook je kleding langer mee”. 

Vetluis is een plaag voor je wasmachine!

vetluis is geen diertje, maar een verzamelnaam van viezigheid dat overblijft nadat lichaamsvetten, haren en huidschilfers reageren op het wasmiddel. Vetluis ontstaat doordat je vaak op lage temperaturen wast en teveel wasmiddel gebruikt. Het zorgt er ook voor dat het gewassen wasgoed vies gaat ruiken en de vlekken niet goed verwijderd worden.

wasmachine-reinigen

Aan de slag met het schoonmaken

Haal het zeepbakje uit je wasmachine, maak deze schoon en laat het drogen. Je kunt deze ook mee laten draaien in de vaatwasser, dan heb je zeker een schoon resultaat. Maak daarna de ruimte waar het zeepbakje ingeschoven zit schoon met een microvezeldoekje en een borsteltje.
Doe een half kopje soda met een flinke scheut schoonmaakazijn in zowel de lege wasmachine als in het voor- en hoofdwasbakje en draai een vol programma op 90ºC. Vuil, vet en kalk zullen oplossen en de was zal weer heerlijk ruiken. Herhaal dit proces 2 keer per maand.
Maak na bovengenoemd proces de manchet (rubberen rand bij de deur) schoon met een sopje. Wacht niet te lang, dan is het allemaal nog nat en kun je het makkelijker schoonmaken. Reinig de smalle spleten met bijvoorbeeld een ijsstokje met daar omheen een dun microvezeldoekje.

“Ik vertelde al dat minder zeep gebruiken meerdere voordelen oplevert. Gebruik daarom een doseerschepje of -dopje om een vaste hoeveelheid te doseren. Je zult dan aanmerkelijk minder zeep gebruiken. Goed voor het milieu, goed voor je wasmachine, goed voor je was en …
goed voor je huishoudgeld!”

Voeg bij iedere wasbeurt een scheutje natuurazijn toe in het zeepbakje of de doseerbol. Je krijgt dan een nog frissere was en kalkaanslag in de machine krijgt geen kans. De was zal niet naar azijn gaan ruiken.

azijn