Over schoonmaken

Schoonmaken wordt een feest!

Hoe je het huis moet schoonmaken lijkt vanzelfsprekend, maar waar moet je beginnen?
Geen paniek, jouw schoonmaakgids maakt er een soepel lopend proces van zodat schoonmaakklusjes makkelijk en leuk worden. Het schoonmaken wordt zo ontzettend fijn dat je haast niet meer wilt stoppen. En als het huis helemaal aan kant en blinkend schoon is wordt het verdere onderhoud een fluitje van een cent.

De juiste producten

Je kunt pas makkelijk schoonmaken als je de juiste producten gebruikt.
We gaan hier duidelijkheid in scheppen en je begeleiden naar fantastisch schone resultaten.

De meeste tips die je op internet of in schoonmaakboeken tegenkomt gaan gepaard met agressieve middelen. Pas hiermee op. Deze middelen tasten uw dure spullen aan. Om perfect schoon te maken kun je beter een pot goede ecologische schoonmaakpasta nemen om zo nu en dan grondig te reinigen waarna je het kunt onderhouden met enkele goede doeken en schoon water. Het beste gebruik je een goede microvezel schoonmaakdoek om te reinigen en een microvezel droogdoek om te drogen. Geen afwasmiddel, amoniak of azijn in het water, dan krijg je een helder en streeploos resultaat.

Stappenplan

Een goed plan maken is zeer belangrijk. Je kunt beter een kleiner gedeelte echt goed schoonmaken dan het hele huis maar half. De ‘grote schoonmaak’ is achterhaald! Als je het regelmatig bijhoudt is het niet veel werk.
Als je begint ruim je iedere dag wat tijd in om een klusje aan te pakken. Niet te veel tegelijk dus. In een uurtje kun je al verrassend veel doen.

Hoe moet ik schoonmaken

  1. Zorg eerst dat de ruimte die je wilt schoonmaken opgeruimd is.
  2. Maak eerst droog schoon en reinig daarna vochtig. Bijvoorbeeld stofzuigen voor het moppen en eerst de kruimels van het aanrecht voordat je vochtig afneemt.
  3. Het is belangrijk om te allen tijde na te drogen. Doe dit met een goede microvezel droogdoek. Deze zal het oppervlak nog schoner maken.
  4. Werk van schoon naar vies. Mop bijvoorbeeld eerst de woonkamer dan de keuken en als laatste het toilet.
  5. Werk van hoog naar laag. Doe eerst het plafond, vervolgens bovenop de kasten dan de vensterbank en de tafels en als laatste de vloer. Het stof wat naar beneden valt vormt dan geen probleem.
  6. Maak je schoonmaakspullen schoon als je klaar bent. Haal het vuil uit de stofzuigermond, met de stofzuiger aan, spoel je emmer(s) schoon en droog deze. Wring de vochtige doeken goed uit en hang deze op. Je kunt ze natuurlijk ook direct wassen. Doe dit dan op 60ºC. Microvezeldoeken was je zonder toevoeging van wasverzachter. De holle vezels zullen dan niet vol lopen en de doeken zullen daarna beter vocht en vuil opnemen.

Waarmee moet ik schoonmaken

Maak schoon met ecologisch verantwoorde producten. Ook chemische producten maken meer kapot dan je lief is. Er zijn steeds meer schoonmaakdoeken in de handel die schoonmaakmiddelen haast overbodig maken. Voorbeelden hiervan zijn fantastische doeken gemaakt van bijvoorbeeld microvezel, bamboevezel, nanovezel en zelfs van houtskool. Om te ontvetten en te ontkalken heb je echter wel hulp nodig van een reinigingsmiddel, maar dat hoeft dan nog niet chemisch te zijn. Azijn ontkalkt en soda ontvet, om maar enkele voorbeelden te noemen.

Hoe vaak moet ik schoonmaken

De frequentie van schoonmaken ligt voor iedereen anders. Welke eisen stel je. Het ene moet je vaker schoonmaken dan het andere. Oppervlakken die snel vies worden, zoals vloer en toilet vaker dan bijvoorbeeld het plafond.

Belangrijk is om plaatsen vaak te reinigen waar ziekteverwerkers kans krijgen. Deurknoppen (en vlak onder de knop waar je de deur vaak vastpakt), trapleuningen, lichtknoppen en kranen bijvoorbeeld. Maak deze met vaak schoon.

Hoe gebruik je een schoonmaakdoek

De meeste gebruiken de ‘opfrommelmethode’. De doek wordt vochtig gemaakt en in elkaar gedrukt. Op deze manier raakt niet de héle doek het oppervlak.

Het is lastig om dit anders te doen maar ik wil toch graag laten weten waarom dit niet goed is en beter kan.

Je kunt een doek het beste gevouwen gebruiken. Omdat je dan met een vlak stuk schoonmaakt zul je het hele schoon te maken oppervlak optimaal raken en dus beter schoonmaken.

Een ander groot voordeel is dat je niet hoeft te spoelen. Als je de doek enkele malen opvouwt krijg je 8 of 16 vlakken. Door telkens een nieuw vlak te gebruiken blijf je telkens schoonmaken met een schoon stuk doek. Zijn alle vlakken vuil gooi het doekje dan in de wasmand en gebruik een nieuwe.

Schoonmaakmiddel bewaren

Je kunt schoonmaakmiddel opgelost in water niet langer bewaren dan één dag. Daarna ontstaat bacterievorming.

Mise en place schoonmaken

MISE EN PLACE IN RESTAURANTS
Wellicht heb je al eens gehoord van “mise en place” als het gaat om koken. Dat is “het klaarleggen van alle ingrediënten en gereedschappen voordat de chefkok met koken begint”. In restaurants doen ze niet anders. En dat is niet voor niets.

MISE EN PLACE SCHOONMAKEN
Heb je ook wel eens gehoord van het
“mise en place schoonmaken”?
Dat heeft net zoveel voordelen.

ALLES SCHOONMAAK SPULLEN KLAARLEGGEN
Bij het “Mise en place schoonmaken” leg je, voordat je gaat schoonmaken alle werkspullen klaar. Bedenk wat je gaat schoonmaken en vul een emmer of mandje met je doeken en flessen, baking soda, azijn of groene zeep, zet je trapje klaar, je stofzuiger en vloerwisser, om maar enkele voorbeelden te noemen.

STRUCTUUR
Het schoonmaken krijgt dan structuur en je zult merken dat alles beter wordt schoongemaakt, dat je sneller klaar bent en dat schoonmaken leuker gaat worden.

PROFESSIONELE SCHOONMAAK
In de professionele wereld hebben ze daar goed over nagedacht. Daar werken ze met schoonmaakwagens, gevuld met alles wat nodig is. Waarom zou jij dit dan niet doen?
Echt een aanrader.

Wat moet je weten over soda en baking soda

SODA
Soda heet officieel natriumcarbonaat. Te koop bij iedere supermarkt. Dit product is alleen bedoeld om mee schoon te maken. Soda is heeft een hoge pH, is alkalisch en werkt daardoor goed tegen vettig vuil.  Soda is ook zeer effectief tegen vervelende luchtjes, bijvoorbeeld in de koelkast.

BAKING SODA
Baking soda is geen gewone soda. De officiële naam is natriumwaterstofcatbonaat. Het word ook wel zuiveringszout genoemd, In combinatie met een zuur (bijvoorbeeld karnemelk) ontstaat er koolzuurgas, waardoor bijvoorbeeld brooddeeg rijst. Baking soda (te vinden bij de bak-spullen in de supermarkt) is ook een zeer goed schoonmaakmiddel het reinigt fantastisch en het heeft een desinfecterende werking. Baking soda is te koop bij apotheek, drogist, reformwinkel, toko en bij diverse supermarkten. Kijk daar op het schap van de bakspullen.

Schoonmaken als je artrose hebt in je handen.

Mensen met artrose in handen en vingers hebben veel pijn bij het uitwringen van de doek. Voor hen heb ik een goede tip.

Vouw een droge theedoek uit op tafel, leg er de vochtige doek op en rol de theedoek met de vochtige doek samen op en wring het licht. Je kunt dan zonder kracht de doek op het juiste vochtgehalte krijgen doordat de theedoek het meeste vocht zal absorberen. Het is wat omslachtig misschien maar je krijgt dan geen pijn van het wringen.

Als je last hebt aan 1 hand neem dan een flesje met een goede trigger (spraykop) met water en een droog microvezeldoekje van goede kwaliteit om te poetsen. Dit is de ‘spray & clean methode’ Het schoonmaakresultaat zal dan echt streeploos zijn. cleanerEX Superdoek is hier uitermate voor geschikt.
Dit is ook een goede methode als je geen last van atrose hebt.

Met het cleanerEX Aquamopsysteem gebruik je de ‘spray & clean methode’ om de vloer weer streeploos schoon te krijgen.
Je vult makkelijk de steel met water en met een druk op de knop spuit je de hoeveelheid water die nodig is om te moppen, voldoende voor het hele huis. Een mop die te nat is zal residu achterlaten.
Met de cleanerEX dubbelmop‘ die aan 2 kanten te gebruiken is doe je met gemak de hele beneden- en bovenverdieping. Geen emmer water meer nodig, niet meer uitwringen en geen vuile mop meer aanraken. Hoe makkelijk en hygiënisch wil je het hebben?